Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) Nedir?

Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu kısa GTİP olarak söylenen kavramın öncelik ne olduğu hakkında bilgi verelim. GTİP, mal ihracatı ya da mal ithalatında ürünlerin gümrük giriş çıkışlarında standart olarak doğru şekilde sınıflandırılması yarayan uluslararası bir koddur. Neden böyle bir standartta ihtiyaç duyulmasın cevabı olarak; tıpkı barkod kodu, nace kodu ya da TC Kimlik numarası  mantığı ile ilgili ürün türünden sadece bir tane olmasını amaçlamaktadır. Örnek olarak Türkiye’den tahta oyuncak ihracatını Belçika’ya yapacaksınız, “950300990000” kod ile çıkış yaptığınızda dünyanın neresine giderse gitsin bu ürün doğru şekilde sisteme işlenecektir.

Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu yani GTİP kodu 8 ile 12 hane arasında rakamsal koddan oluşur, Türkiye’de 12 hane olarak uygulansa da Avrupa kıtasında 8 ya da 10 haneli olarak uygulayan ülkeler mevcuttur. Bizde 12, diğer ülkede 10 hane olması ürünün farklılaştırmamaktadır, tüm ülkelerde ilk 6 hane standart olması sebebiyle karışıklığa yol açmamaktadır.

Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) kodu nasıl tespit edilir? #

Google’a ya da herhangi bir arama motoruna “biruni tuik gtip” yazarsanız sorguda muhtemelen ikinci sırada gelecek olan “SINIFLAMA SUNUCUSU – TÜİK” sayfasına gideceksiniz. İlk başta TÜİK’in sitesi karışık site dursa da çok verimlidir. Üst menüde (mavi renk) 4. kulakçıkta yer alan “Arama” yerine tıkladığınızda sizi detaylı arama sayfasına atacaktır. Burada iki tip Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu arama yapabilirsiniz ama hepsinde mutlaka sınıflamalarda kısmını en güncel kodu almak için “GTİP2020” seçiniz.

  1. Kodla Arama: Ürünün kodunu biliyorsanız, teyit etmek amaçlı bu alanı kullanabilirsiniz.
  2. Tanımlarda Arama: Ürün kodunu bilmiyorsanız, ürünün ismini yazarak buradan ulaşabilirsiniz. Örnek “tahta oyuncak” yazınca tahta ve oyuncak içeren tüm kodlar önünüze gelecektir.

TÜİK’in sitesi üzerinden kendinizde yukarıda GTİP kodunuzu bulabilirsiniz. Fakat burada küçük bir uyarı yapalım aradığınız ürünü çok iyi tanımıyorsanız süreçlerde sorun yaşamamak adına mutlaka gümrük müşavirinden destek alın.

Tarafından desteklenmektedir BetterDocs

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir