Internet Dünyası ile biraz ilgili olan hemen herkes eSports (eSpor) kavramını duymuştur. Son zamanlar da yaygın olmasa da, 1990’ların sonu ve 2000’lerin başlarında ülkemiz de her köşe başında Internet cafe varken yaşı şuan 25-40 arasında olanların tamamı Half-Life, Counter-Strike, Age of Empires’ı lokal bir ağ içinde oynamıştır. eSports kavramı da benzer bir mantık çerçevesinde Counter Strike, Call of Duty ve ya League of Legends oynamak için toplantılarda toplanacak bir video oyuncu topluluğu olarak kurulmuştur.
Oyun dünyasından uzak olanların PlayStation oynayanlara karşı klasik bir tepkisi vardır “Kaç yaşında adamsın, halen oyun mu oynuyorsun?”. Şahsen ben bunu onlarca kez duydum, eminim bu yazıya değerli vaktini ayırıp okuyan herkes bende duydum şeklinde içinde geçirecektir.
Bir Milyar Dolar gelire yaklaşan eSports sadece bir oyun değil, başlı başına kendi ekonomisi yaratmış dijital sektördür.
eSports’un her gün tarihi gelişimi ve ilgisi büyümektedir. Buna bir kaç örnek eklersek; ESPN ve Turner gibi medya devleri eSports turnuvalarını ve yarışmalarını yayınlamaya başladı. Dünya’nın en büyük şirketlerinden Amazon 2014 yılında çevrimiçi oyun yayınlarında lider olan canlı video yayını video platformu Twitch’i satın aldı. Ülkemizden örnek olarak BeinSports gerek Türkiye Finali gerekse de Dünya Şampiyonası’nı canlı olarak yayınladı.
Newzoo‘nun araştırmasına göre, eSports oyuncularının sayısı 2018 yılında 165 milyon (%15 artış) kişiye ulaşmıştır. eSports’un geliri ise %38’lik artışla 906 milyon USD’ye ulaşmıştır. Yine aynı araştırmanın öngörüsüne göre 2021 yılında bu gelirler 1.6 milyar USD’ye ulaşacağı belirtilmektedir.
İçindekiler (Table of Contents)
eSports ne kadar daha ilerleyebilir?
Çok sıkı bir eSports takipçisi değilim, denk geldikçe insanların tepkilerini izlemek için izliyorum ama halen neden insanların oynamak yerine izlemeyi tercih etmelerini halen anlamış değilim. Aslında benzer bir durumu yeni çocuklar da görüyorum. Youtube’dan saatlerce bir oyun videosu izliyorlar. Hazır oynanmış başkasının nasıl oynadığını izliyorlar. Bizde eskiden Chip, Level gibi dergilerden oyunların geçişlerini okurduk ama kendimiz de oynardık. Mantıklı bir açıklama bulamasam da futbol takımı tutmak gibi geliyor, yani bir gruba ait olma ve daha yetenekli oynayanlara bir tür hayranlık duymakla benzer bir durum olsa gerek.
eSports bu vakitten sonra sabit kalmayacağı kesin, sponsorluk ve medya hakları inanılmaz değer kazanmaya devam ediyor. Forbes’un 2018 Ekim ayında ki yazısında medya haklarının 2021 yılına kadar 320 milyon dolardan fazla olacağı tahmin edildiğini ve sponsorlukların ikinci büyük gelir kaynağı olacağını belirtmiştir. Aynı yazı da 2018 Temmuz ayında, Activision Blizzard, Overwatch League’i doğrusal televizyonda yayınlamak için Walt Disney ile anlaştığını belirtmektedir.
eSporcular kimdir?
Tabi ki her spor dalı gibi bu Dijital Oyun Dünya’sının Messi, Ronaldo, Neymar gibi yıldızları mevcut. Bu adamlar boş zamanlarını geçirmek için oynamıyor. Her biri prof. olarak günde 8-10-12 saatlere varan antrenmanlar yapıyorlar. Profesyonel oyuncular tıpkı normal bir sporcu gibi belirli takımlarla kontratları vardır, 1e1 ya da takım oyunlarında bağlı oldukları takımları temsil ederler. Bu yazı için bir kaç kaynak okurken ilgili en çok çeken konu emeklilik yaşları olmuştu. İlgili kaynakta eSports
profesyonel oyuncuların genelde 16-24 yaş arasında olduğu ve 24 yaşından sonra genelde emekli olduklarından ve emekliliklerinde genelde takım antrenörlüğü ya da işin organizasyon ve medya tarafına geçtiğinden bahsedilmektedir.
Internet Gelişimi eSports ile Oyun Alışkanlıklarını Değiştirdi
“Eskiden” ile başlayan bir cümel kurmak bile komik geliyor, çünkü 5 yıl öncesine kadar arkadaşlarla PlayStation kiralayıp, pizza söyleyip saatlerce Fifa ya da PES turnuvası yapardık. Güncel durumda bir çok online olarak dünya çapında oynamayı tercih ediyor. Özellikle Amerika Birleşik Devletler’inde Denial, AHQ, and MLG gibi hizmet sağlayıcı firmaların kendi özel serverlarını ve liglerini oluşturmuşlardır. Benim hiç ilgimi çekmedi ama aynı İddaa takip eder gibi canlı skor veren siteler var, insanlar burada canlı skor takip ediyorlar. Şuan çılgınca ve mantıksız gibi gelse de Dünya çapında küresel boyutta firmalar bu alanda pazar payı alabilmek adına ciddi yatırımlar yapmaktadır.
Yukarı da ki tablo da Twich üzerinden 2017 yılında en çok izlenen oyunlarla ait istatistik mevcut. League of Legends (LOL) 21 milyondan fazla kişi tarafından izlenmiştir. Yukarı da bahsettiğim konu insanlar adeta Real Madrid – Barcelona ya da Arsenal – Chelsea maçı izlercesine bu oyunları canlı izliyorlar.
Son mesaj olarak; bu oyuna yatırım yapılır mı soruna cevap henüz bence çok net değil. Halen gri alanları çok ve genç değişken bir yaş grubuna hitap ediyor. Yazılım ve oyun sektörü şüphesiz ki gelecekte ülkemizin en önemli ihracat kalemlerinden olacak ama henüz pazar sadece bir Dünya’iken yakalamak fayda var görünüyor, Dünya bir Samanyolu’na dönüştüğünde erişmek çok zor olabilir.
One thought on “eSports (eSpor) 1 milyar USD’lik Dünya”