Finansal Okuryazarlık #7 ve #8: Doğru Krediyi Kullanmak ve Güvenlik & Gizlilik

Finansal okuryazarlık yazı dizisinin ilk altı bölümünde gelir ve gider dengesi üzerinde durdum. Bu yazıda da yeniden kolay okunması açısından kredi türleri, faiz oranı konusuyla siber güvenlik ve sosyal gizlilik konularını birleştirdim. Güzel bir okuma olması dileğiyle tahmini okuma süresi 3-4 dakika olacaktır. Finansal okuryazarlık diğer yazılarım; Finansal Okuryazarlık Nedir? Kredi Notu Nedir? Tasarrufun Önemi …

Finansal Okuryazarlık #5 ve #6: Borcunu Yönet ve Harcamaları Kayıt Altına Al

Finansal Okuryazarlık bilgilendirmesini 2021 yılsonuna kadar yetiştirmeyi planlıyordum küçük rötarla bitiriyor olacağım J Yazılar içinde tekrara düşmemek ve olabildiğince yalın şekilde bilgilendirme yapabilmek adına beşince altıncı yazıyı birleştirme kararı aldım. Önce ki yazılarda tasarruf yapmanın önemi ve tasarrufu doğru yönetebilmek için bütçe yapmanın öneminden bahsetmiştim. Bu yazıyı okumadan evvel okumadıysanız aşağıda 3. ve 4. konu …

Finansal Okuryazarlık 101 #4 Bireysel Bütçe Planlaması

Finansal Okuryazarlık yazı dizisinin dördüncü bölümü olan bütçe yapmak en basit haliyle giderlerinizi önceden planlı şekilde gelirinize göre dengelemektir. Bir önce ki yazıda tasarruf yapmadan bunların hiç birinin gerçekleşemeyeceği belirtmiştim, eğer okumadıysanız öncelikle ilgili yazıyı okumanızı rica ederim. Bireysel bütçe yapmanın size sağlayacağı en büyük kazanç para yönetimi olacaktır. Dolaylı olarak hayallerinize giden yolda finansal …

Finansal Okuryazarlık 101 #3: Tasarrufun Önemi

Finansal okuryazarlık farkındalık yaratmaya çalıştığım bu yazı serisinin bence en temel yapı taşı konusu tasarruf etmektir. İlerleyen günlerde yazacağım bütçe planlaması, borç yönetimi ve geleceğe yatırım yapmak vb. tüm konular tasarrufun olmadığı bir yerde işe yaramaz. Tasarruf sadece devletler ya da şirketler açısından değil tüm hane halkları açısından sürdürülebilir ekonomik döngü yaratmak açısından önemlidir. Tasarruf …

Finansal Okuryazarlık 101: #1 Finansal Okuryazarlık Nedir?

Finansal okuryazarlık (İngilizcesi Financial Literacy) kavramını sosyal, yazılı ve görsel basın üzerinden son zamanlarda sıkça duyduğumuz kavram oldu. Hayatımıza yeni gibi görünse de ekonomi teorilerinin neden ABD’den çıktığını ispatlarcasına finansal okuryazarlık kavramının ile ışıltıları da Amerika Birleşik Devletleri’nden çıkmıştır. 1737 yılında Benjamin Franklin (ABD’nin kurucularından) 31 yaşındayken “Zengin Olacaklara İpuçları” başlıklı köşe yazısı yazmış. Merak …