home Finans Finansal Okuryazarlık #5 ve #6: Borcunu Yönet ve Harcamaları Kayıt Altına Al

Finansal Okuryazarlık #5 ve #6: Borcunu Yönet ve Harcamaları Kayıt Altına Al

Finansal Okuryazarlık bilgilendirmesini 2021 yılsonuna kadar yetiştirmeyi planlıyordum küçük rötarla bitiriyor olacağım J Yazılar içinde tekrara düşmemek ve olabildiğince yalın şekilde bilgilendirme yapabilmek adına beşince altıncı yazıyı birleştirme kararı aldım.

Önce ki yazılarda tasarruf yapmanın önemi ve tasarrufu doğru yönetebilmek için bütçe yapmanın öneminden bahsetmiştim. Bu yazıyı okumadan evvel okumadıysanız aşağıda 3. ve 4. konu başlıklarını okumanızı önemle rica ederim.

  1. Finansal Okuryazarlık Nedir?
  2. Kredi Notu Nedir?
  3. Tasarrufun Önemi ve Hangi Oranda Yapmalı?
  4. Kişisel Bütçe Planlama Nasıl Olmalı?
  5. Borcu Yönetmek ve Geleceğe Yatırım Yapmak
  6. Harcamaları Kayıt Altına Tutmak
  7. Doğru Kredi İçin Faiz Oranı ve Maliyet Hesaplamak
  8. Siber Güvenlik ve Sosyal Gizliliğin Önemi

Borç yönetimini sadece kişisel kredi kartı ya da kredi borcu algılamamak gerek. Kamudan, özel sektöre ve bireysel kişilere kadar borç yönetimi için mali disiplin gerektirir. Günü kurtarmak sadece anlıktır, uzun vadeli düşünmek gerekir. Bir borç ertelendiğinden faiziyle birlikte ileri ki dönemlerde kartopunun aşağı yuvarlanması gibi büyüyen bir borç stoku ile karşı karşıya bırakır.

Finansal okuryazarlık ve Bilinçli Borçlanma

Borçlanmak kötü bir şey asla değildir, mantıklı dış kaynak varsa cebimizdeki parayı kullanmamak çoğu zaman daha mantıklıdır. Kritik nokta bilinçli ve planlı şekilde borçlanmaktır. Mevcut Bankacılık sistemi dahilinde SMS, Internet vb. kanallardan birkaç dakika içinde kredi, kredi kartı ve KMH gibi ürünlere hızlıca erişim sağlayabiliyoruz. Günü kurtarmak adına, hatalı planlama yapılırsa gelecekti gelirinizi bugünden tüketebilirsiniz. Sıkça yapılan hataları sıralarsak;

  • Hatalı borçlanma ürünlerini kullanmak. Faiz oranı o anda uygun diye kısa vadeli borçlanmak sizin bütçe planlamanızı ve tasarruf yönetiminizi zorlar. Bu sebeple gelirinizle orantılı kredi kullanımı yapın.
  • Borcu borç ile kapatmak ya da kredi kartını çevirmek kartopu etkisinin başlangıç noktasıdır. Çıkmaz sokağa girmeden harcamaları gözden geçirmek ya da uzun vadeli bir borçlanma ile bunları taksitlendirmek zorundasınız. Borcu uzattıktan sonra lüks tatiller ve pahalı giysiler gibi tekrardan çığ etkisi yaratacak borçlanmalardan uzak durmalısınız.
  • Minimum ödeme alışkanlığı. Kısa vadeli geçici durumlarda olabilir ama borcu ötelemek gelecekte beklenmedik durumlarda sizi zor durumda bırakır.

Kişisel Finansal Uygulamaları

Harcamaları Kayıt Altına Almak

Bütçe ve tasarruf yapmak, borcu yönetmek yazılı ve çizili olmadan sadece iyi niyetten öteye geçemez. Finansal okuryazarlık alışkanlığı kazanımında en büyük kazanım yazılı ve kayıt altına alınması bağlı olarak oluşacak riskleri önceden öngörmektir.

İster kalem & defter, isterse bilgisayar ya da telefonda uygulamayla yapın ama gelir ve giderleriniz yazılı olsun. Temassız kredi kartları özellikle pandemi döneminde hayatımıza büyük kolaylık getirdi aşikar. 20TL – 25TL – 50 TL dıt dıt kolayca geçiyor J Bu harcamaları kayıt altında alamazsanız günün sonunda kredi kartı ekstresi geldiğinde bu harcamayı hatırlamıyorum tepkisini kimse istemez.

Tavsiye: Kişisel Finans Bütçe Uygulamaları

Orta ya da iyi kalitede hemen herkeste artık akıllı telefonlar var. Elimizde ki teknoloji daha verimli kullanmak ve harcamalarınızı kontrol altında tutmakta ve ay sonunu denkleştirmede zorlanıyorsanız kişisel finans uygulamaları sizim için oldukça kurtarıcı olabilir.

Öncelikle belirtmek isterim ki tüm uygulamaları telefonuma kurmadım, sadece genel hatlarıyla inceledim ve üreticilerle hiçbir doğrudan ve dolaylı bağım yoktur. Google Play ya da AppStore içerisinde belirli bir hacme ve kullanıcı sayısına ulaşmış tavsiye edeceğim uygulama isimleri aşağıda ki gibidir.

  • Para Yönetimi,
  • DEFTER,
  • GiderimVar,
  • Wallet,
  • Masraf Yönetimi,
  • Money Pro,
  • 1Money,
  • YNAB,
  • Mobills Budget,
  • AndroMoney.

Disiplinli ve istikrarlı yani kararlı şekilde harcamalarınızı kontrol altın alıp borcunu yönetmeye başladığınızda sonrası için plan yapmaya başlayabileceksiniz. Plan yapmaya başladığınızdaysa bütçe planlarınızı yani ne kadar birim yapabileceğinizi hesaplayacaksınız. En son ve bence en kıymetlisi tasarruflularınızla hem kendinizin hem de ailenizin geleceğini şekillendirebileceksiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir