Finansal okuryazarlık (İngilizcesi Financial Literacy) kavramını sosyal, yazılı ve görsel basın üzerinden son zamanlarda sıkça duyduğumuz kavram oldu. Hayatımıza yeni gibi görünse de ekonomi teorilerinin neden ABD’den çıktığını ispatlarcasına finansal okuryazarlık kavramının ile ışıltıları da Amerika Birleşik Devletleri’nden çıkmıştır. 1737 yılında Benjamin Franklin (ABD’nin kurucularından) 31 yaşındayken “Zengin Olacaklara İpuçları” başlıklı köşe yazısı yazmış. Merak edenler için linki ekledim. Osmanlı İmparatorluğu’nda okuryazarlık verilerine bağlı net bir veri çalışma bulamadım. Sadece bilgi olması adına Osmanlı’nın 600 yılı aşkın döneminde 6 ayrı bölümde incelenen para sitemini bu yazıdan okuyabilirsiniz.
Ülkemizde son yıllarda aşırı bilgi kirliliği ve onaysız bilgilerin doğru kabul edilmesine bağlı olarak; bilgi sahibi olmadığımız konularda çok fazla fikir sahibi oluyoruz. Bundan dolayı bireysel ya da işletme bütçesi yönetiminde, yapılan parasal yatırımlarda ve kredi borç riskine girerken bilgi sahibi olmadan eyleme geçilince kötü sonuçlar doğruyor. Finansal okuryazarlık sadece bugün için değil gelecekte ki gelirinizi bugünde kaybetmemeniniz için önemlidir.
Yazının temel şeklinden bahsedersek; aslında Finansal Okuryazarlık konusunda giriş bölümü olacak toplamda sekiz ayrı yazı dizisinde bu konu hakkında bilgilendirme yapmayı hedefliyorum. Ben akademisyen değilim, niyetim popülarite de asla değil, okumayı, dinlemeyi ve araştırmayı seviyorum, ve bilginin paylaştıkça değerlendiğine inandığımdan bu yazı dizisini hazırlamaya karar verdim. Yazılar sırayla;
- Finansal Okuryazarlık Nedir?
- Kredi Notu Nedir? (Şehir efsanesi çok bu sebeple öncelik verdim)
- Tasarrufun Önemi ve Hangi Oranda Yapmalı?
- Kişisel Bütçe Planlama Nasıl Olmalı?
- Borcu Yönetmek ve Geleceğe Yatırım Yapmak
- Harcamaları Kayıt Altına Tutmak
- Doğru Kredi İçin Faiz Oranı ve Maliyet Hesaplamak
- Siber Güvenlik ve Sosyal Gizliliğin Önemi
İçindekiler (Table of Contents)
Finansal Okuryazarlık Tanımı
Finansal okuryazarlık, kişisel ve tüzel finansal yönetim, bütçeleme ve tasarruf dahil olmak üzere farklı idari konularda becerileri etkili bir şekilde anlama ve uygulama yeteneğini ifade eder. Bu yetenek bireylerin finansal refahı üzerinde olumsuz etkileri yaratabilecek hatalı seçimleri doğru değerlendirmesinde katkı sağlar. Finansal konularda bilgi oranı yüksek olan bir ülkenin bireyler ve tüzel kişilikler ekonomik açıdan sağlıklı yaşam döngüsü oluşturur.
Yukarıda listelemiş olduğum diğer konularda oldukça detaylandırıyor olacağımızdan, özetle etkili para yönetimini yani finansal okuryazarlık sadece bugün için değil yarını kazanmak için olmazsa olmazdır. İlkokuldan başlayarak üniversitelere kadar kademeli okutulması ve anlatılması gereken bir olaydır. Kulaktan dolma bilgilerle atılan adımlar yarın çocuklarınızın gelirinden kesmeniz anlamına gelmektedir.
Başlangıç seviyesi açısından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nin ve Türkiye Bankalar Birliği’nin ücretsiz eğitimleri vardır, kesinlikle tavsiye ederim. Daha detay konularda ilgisi olanlara; üniversitelerin online olarak yaptığı ve Udemy gibi platformlarda benzer nitelikte ve farklı kategorilerde eğitim setleri mevcuttur. Youtube videoları için yorum yapmak istemem, donanımı yüksek biri olduğuna inanıyorsanız Youtube üzerinde de birçok bilgi sahibi olabilirsiniz.