home E-Commerce & Web, Yazdı & Yorumladı Elveda GoDaddy – Sadık müşteri nasıl kaybedilir?

Elveda GoDaddy – Sadık müşteri nasıl kaybedilir?

GoDaddy gibi dünya çapında 13 milyonun üzerinde müşterisi olan bir şirkete veda yazıyorum ilk bakışta komik gibi görünüyor ama pazarlama stratejisi olarak ne kadar hatalı olduklarını göstermek adına bir yazıdır. Öncelikle hiç bir firma ile sponsorluğum yoktur, ve bu yazı GoDaddy’i karalama maksadı taşımamaktadır. Kısaca GoDaddy’ı özetlersek 1996’da kurulmuş dünya çapında 13 mio müşterisi olan geniş ürün yelpazesiyle agresif pazarlama taktikleri kullanan bir firmadır.

GoDaddy Türkiye pazarına girdiği son 2-3 yıldan bu yana sadece alan adı olarak hizmet olan mevcut müşterilerinin fiyat politikalarını çok agresif yönetmeye başlamıştır. 2007 yılından bu yana yani 10 senelikl sadık bir müşteri olarak güncel fiyat politikaları ve Türkiye’de ki müşteri hizmetlerinin verdiği ilginç cevaplardan dolayı Global (Amerika) adresine 30 Mayıs tarihinde bir e-posta gönderdim. Bir kaç hafta kadar cevap bekledim fakat ne global tarafından ne de Türkiye tarafından cevap gelmeyince bende peyder pey ayrılmaya karar verdim. Şuan tüm alan adlarımı Namecheap.com’a taşıdım, ilk görüş olarak 7/24 canlı destek ile bende +artı 1 kredileri var.

Neden Godaddy ile çalışmaktan vazgeçtim?

Domain sektörü üzerine yatırım yapan biri değil yıllık ortalama 7-8 adet alan adı bulundururum ve hosting olarak 8 yıldır aynı firma ile çalışmaktayım. İyi hizmet aldığım bir yerden kolayca vazgeçmem fakat Godaddy’de durum biraz farklı gelişti.

GoDaddy’nin pazarda en büyük paylardan birine sahip olmasının sebebi yaptığı spot şok “0.99 usd” tarzı kampanyalarıdır, elbette yenileme ücretlerinin aynı olmayacağını bilerek alıyor tüm müşteriler. Hizmet sektöründe yeni müşteri her zamanımı her zaman odak noktası olmuştur ve olmaya da devam edecektir. GoDaddy’de haklı olarak agresif reklamlarla yeni müşteri odaklı ve çapraz satışlı (domain + hosting + ssl vb) pazarlama taktikleriyle pazarını genişletmeye çalışmaktadır. Bir yandan genişlerken, bir yandan da eski müşterilerini de memnun edebilmek önemlidir, burada en büyük hatasını alan adına yenileme ücretlerine çekilen inanılmaz yüksek ücretler olmuştur ve olmaya devam etmektedir.

İki çalıştığım firma olması sebebiyle Namecheap’den örnek vermek istiyorum. Kampanya dönemlerinde her ikiside yakın fiyatlar ile alan adı yenilemesi yapabiliyorlar. Fakat yenileme dönemleri geldiğinde GoDaddy fiyatları 16-17$ gibi tutarlar getirirken Namechep %30 daha uygun fiyat vermektedir ve domain privacy yani gizlilik alırsanız arada ki fark %50’ye varıyor.

Daha acı bir örnek vereyim; erkin.org’u 2017 yılında uzatmış ve ücreti pahalı gelmişti, iş yoğunluğu sebebiyle unutmamak adına o fiyattan yeniledim ve daha sonra Godaddy müşteri hizmetlerinin numarasını aradım yaklaşık 10-12 dk kadar bekledikten sonra bir arkadaşa durumu anlattım herhangi bir yenileme üzerine bir kuponumun olmadığını belirttim. İlgili müşteri temsilcisi bana keşke yenilemeden önce bizi arasaydınız biz size indirim sağlardık gibisinden bir cevap verdi, dedim tam Türkiye pazarına ayak uydurulmuş, hal ederiz abi muhabbeti yaptılar. Diğer bir alan adı yenileme zamanı hal edelim abi diyerek yine aradım müşteri hizmetlerini bana daha sonra ki cevabı artık yenileme için indirim kuponları verilmediği yönünde olmuştur. Çoğu zaman insanın derdi 3-5$ olmuyor, kandırılma psikolojisi ya da salak yerine konma psikolojisi müşteride çok tehlikeli sonuçlara yol açar. Bende de olduğu gibi 10 yıllık çalışmamı dondurdum belki de sonuna kadar bitirdim.

Alan adı yeni kayıt ücretleri

Namecheap Godaddy
.com $10.69 $11.99
.net $12.88 $11.99
.org $12.48 $7.99

Alan adı yenileme ücretleri

Namecheap Godaddy
.com $10.69 $14.99
.net $12.88 $16.99
.org $12.48 $17.9

Domain Privacy

Namecheap Godaddy
1. Yıl $0.00 $9
2. Yıl $2.88 $9

Godaddy Türkiye sadece işletmelere yöneldi

Türkiye’de web sitesi kurulumu, bunun yönetilmesi çok pahalı bir hizmet sunulması sebebiyle, bunu ciddi bir pazar olarak gören ve mikro işletmelerin çok yaygın olduğunu ölçen Godaddy Türkiye pazarında bireysel müşterilerden ziyade ticari müşterilere odaklı devam etmektedir. E-posta kampanyası, web sitesi sihirbazı gibi aslında yıllardır yerli firmaların yaptığı ama iyi duyuramadığı işleri kendi getirmiş gibi lanse etmesi yeni kazanımlar için Türkiye Pazarında etkili olsa da, halen atladıkları bir nokta var lokal olamıyorlar.

Forbes’da 2012 yılında yayınlanmış “5 Reasons You Should Leave GoDaddy (And How)” yazısı aslında benzer eleştirileri kaleme almıştır. Yazının başında belirtiğim üzere bir firmanın sponsorluğu altında kimseyi gömmek ya da yüceltmek değil derdim. Bire bir yaşayan olarak pazarlama hatalarını kaleme almak istedim. Büyük konuşmak istemem ama çok uzun bir süre Godaddy ile çalışmayacağım. Son söz olarak global olurken lokal bir piyasaya girdiğinde bazı strateji planlarını gözden geçirmeniz gerekir, her zaman lokal olmak kazandırır. Eleştiri yapabileceğim çok olay var ama amacım kötülemek değil, sadece kötü bir pazarlama stratejisinin sadakat müşterileri nasıl kaçırdığını göstermek istemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir