Behiç Erkin ve Eskişehir sevdasını yazmadan evvel bir yazı dizisi olarak yazmaya çalışacağım. “Eskişehir Yazıları” başlığı altında Eskişehir ve Eskişehir’e dair yazıları paylaşıyor olacağım. Eskişehir ve tren yolcuğu iki kelime yan yana geldiği zaman yolu Eskişehir’e düşmüş herkesin bir anısı elbet vardır çünkü Eskişehir’e en keyifli yolcuklar her daim trenle olmuştur. YHT başladı İstanbul seferleri yakında olacak aynı tat olur mu bilinmez ama tren Eskişehir için her zaman vazgeçilmez olmuştur. Behiç Erkin bu şehrin tarihinini gizli kahramanlarındandır.
İçindekiler (Table of Contents)
Behiç Erkin kimdir?
Behiç Erkin, 1876 senesinde İstanbul’da dünyaya geldi. Devlet Demiryolları’nın kurucusu ve ilk Genel Müdürü 1920-1926 olan Erkin, “Demiryollarının Babası” olarak anılır. Behiç Bey aynı zamanda Cumhuriyet döneminde II. dönem İstanbul Milletvekili olarak 1926-1928 seneleri arasında Bayındırlık Bakanı olarak görev yaptı. Behiç Erkin aynı zamanda Uluönder Mustafa Kemal Atatürk’ün en yakın ve en daha önceki (1907’den itibaren) mesai arkadaşlarındandır ve özel mektuplarla düşüncelerini en açık surette paylaştığı, ülke ve dünya sorunları üzerinde fikir alışverişinde bulunduğu sayılı kişilerden biridir.
Behiç Erkin Eskişehir’de doğmamış olmasına rağmen kendisi Eskişehir’i o kadar çok sevmişti ki, yurt içinde ve ülke dışında onca yerde görev yapmasına karşılık, kabirinin Eskişehir’de olmasını vasiyet etmiştir. Kurtuluş Savaşı’mızda da Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından cepheye yapılacak taşıma işlerini koordinasyonu ve kontrolü Erkin’e verilmiştir.
Behiç Erkin’in kabristanı nerede?
Behiç Erkin, bu alanda gösterdiği başarıyla zaferin kahramanları arasında hak ettiği bulunmuştur. Behiç Bey, demiryollarının kesiştiği yer olan Eskişehir’e bir üs kurdu ve savaş boyunca derme çatma trenlerle cepheye asker, cephane, malzeme nakletti; ray döşetti; gerektiğinde ray ve vagonlardan çelik söktürüp kılıç yaptırdı. 11 Kasım 1961 tarihinde İstanbul’da yaşamını yitiren Behiç Erkin, ilk Genel Müdürlük görevini aldığı İzmir-İstanbul-Ankara hatlarının birleştiği Eskişehir (Enveriye) istasyonundaki üçgende defnedilmesini vasiyet etmiştir. Ölüm tarihinden bir müddet sonra TCDD Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan abide kabre nakledilerek vasiyeti yerine getirilmiştir.
One thought on “Eskişehir yazıları: Behiç Erkin ve Eskişehir Sevdası”