Yaşı 35 ve üzerinde olan özellikle okumayı seven herkesin ağzına pelesenk olmuş bir söz vardır. “Yeni nesilde hiç okumuyor” genelleme yapmak her zaman insanı yanıltan ve fazla emin olmanın verdiği bol keseden sallamanın sonucu olan bir durumdur. Rahat bir kaç saat geçirmek için 1-2 yaşında çocuğa tablet verip aaa bak Youtube’de sörf yapıyor ne kadar akıllı diyen ebeveynlerin çocukları artık büyüyor ve dünya ile sonsuz şekilde iletişim halindeler. Bu çocukların belki basılı yayın ve kitap okuma oranları az olabilir ama onlar bu ihtiyaç ve hobilerini dijital ortamda gerçekleştiriyor. Sadece magazin bakmıyorlar bu okumayan(!) gençler kendi kitaplarını yazıyor..
İçindekiler (Table of Contents)
Wattpad diye bir şey var
Normal kitap okuyan biri olarak fazla detaya girmeden özetlemek isterim. Kendi sitesinde Türkçe dil desteği ile tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. 2006 yılında kurulan sitenin ana amacı okumak isteyene hikaye keşfetme ve yazmayı sevenlereyse özgür hikaye paylaşma platformu olarak hizmet vermektedir. Büyüklüğünü ve popülerliğini anlamak için bir kaç istatistik vereyim; 65 milyon+ kullanıcı ayda 15 milyar dk (kişi başı aylık ortalama 274 dakika) kitap / hikaye okumaktadır. Bu kullanıcıların %90 tamamen mobil cihazlarla erişim sağlamaktadır. 50 farklı dilde içeriğe sahip olan Wattpad’ın tahmini piyasa değeri 400 mio USD olarak görülmektedir. Ergen şeysi olarak küçümsenecek bir ortam yok yani, Türkiye’den ve Dünya’dan bir çok yazar burada yazdığı hikayelerde ünlü oldular ve yazılı kitapları çıkmıştır. Hatta bazı kitap mağazaları wattpad bölümü açtılar.
Endişe noktaları
Internet’in klasik bir endişesi vardır, peki güvenli mi burada farklı içerikler yok mu? Elbette var bazı ilgili çekmek isteyen yazarlar cinsel içerikli yazıları ama Google’da aramayı bilen herkes benzer hikayelere ulaşır yani insanın ilgisi neyi çekiyorsa 🙂 Tıpkı Adsense reklamları gibi “yaa bu Google’da saçma reklamlar gösteriyor” diyen birinin 10dk evvel o kelimeyi aratması suç değil.. Neyse kısa kısa genel endişeleri yazalım.
- Kaliteli içerik mi? : İçerik karışık 15 yaşında ki yazarda ağza alınmayacak tabirleri biliyor ve anlamını benimsiyor ve bunları kullanabiliyor. Fakat 35-50 yaşında gayet düzgün yazarlarda mevcut. Bir Edebiyat klasikleri beklemek hatalı olur çünkü bu platformu okuyan gençlerin günlük kullandığı dil zaten mükemmel değil. Peki gençler burada hangi kategoride içerik okumaktalar? Daha çok kurgu, genç kız edebiyatı, hayranlk kurgu, romantizm, mizah gibi kategoriler popülerdir.
- Kontrol dışı: Wattpad’in kontrolünden geçiyor ama reşit olmamış bir genç aşk meşk hakkında trajik hikayeler yazabiliyor, bu kitap popüler olursa genç kızların etkilenmediğini söylemek hata olur. Burada toplumun normalleştirdiği kavramlarında sorgulanması lazım tüm gün TV’lerde cinayet ve magazin programlarıyla beyinleri şoka uğratılmış ebeveynlerin de düzeltmesi gereken çok şey var.
Farklılıkları ve olumlu yanları
- Amatör yazarlara özgürce yazı şansı: Kitap evlerinin, ya da bir çok maddi imkansızlıklara takılmadan yazdıklarını paylaşmak isteyen herkese özgürce yayınlama imkanı sunan bir platformdur Wattpad.
- Mobil olması: Bugün elimizde binlerce Liralık telefonlarımız var bunlarla neler yapıyoruz? Instagram, Facebook, Twitter, Youtube başka? Daha ne olsun yetmez mi?? Yeni nesile yetmiyor onların tüketim hızı fazla ve sonra ki her nesil bu hızı katlayacak. Bu sebeple mobil üzerinden onların istedikleri kurallarla okumanın zevkini yaşıyorlar.
Elbette Wattpad’de bir Reşat Nuri Güntekin okunmuyor ama 100 milyon okumaya ulaşmış bir Öznur Yıldırım var, onların “bad-boy” hikayeleri bu Z kuşağının favorisi. Bu Türkiye’ye has bir durum değil diğer ülke edebiyatları da aynı sorunlarla karşı karşıya. Unutmamak lazım kitap okuma alışkanlığı ailede başlar. eğer ebeveynlerde kitap okuma alışkanlığı varsa, mutlaka bu alışkanlık çocuklara da bulaşır. Evde kitap okumadan TV maç ya da magazin açıp çocuğa hadi öğretmenin verdiği kitabı oku demekle okuma alışkanlığı kazandırılmaz.
1943 yılında Sabahattin Ali tarafından yazılan Kürk Mantolu Madona 2009 yılında tekrar ünlü olmasının nedeni isminde ki Madona değil (bazıları hakikaten öyle sanmıştı canlı yayında), içinde ki aşk hikayesi Cumhuriyet’in ilk yıllarında ki romanlarda olmayan bir tarzı vardı Z kuşağının ilgisinin bu çekmiş olacak ki 70 yıl sonra kitap best seller oldu. Sonuca bağlamak gerekirse; yeni nesil kitap okuyor ama klasik yöntemlerle değil. Bu konuda ergen, vs basit eleştiriler yapmak yerine bu konuda kalite içerik konusunda benzer platformlara destek olunmalıdır. Siz gözardı etseniz de yeni nesil ve gelecek olanlar farklı. Tüm dünya gibi bu konuda yatırım yapmalı ve kaliteli / bilgili nesiller yetiştirmeliyiz.
Kendime de bir not düşüyorum, en kısa zamanda Wattpad denemesi yapmalısın Erkin 🙂