Online alışveriş ödeme ve para gönderme sistemi PayPal’ı uzun uzun anlatmaya gerek yok, e-ticaret içerisinde olan ve yurt dışından internet üzerinden bir kez bile sipariş veren herkes bu sistemi bilir. Kur oranları, uyguladığı kurallar bir çok konuda eleştirilen bir sistem olsa da, dünya ödeme sitemlerinin Ferari’si diyebiliriz. 30.06.2016 tarihi itibariyle PayPal Türkiye’deki faaliyetlerini durdurarak çekildiğini açıkladı. Bunun siyasi sebepleri var ama siyasete girmek bana göre değil, kısaca yorumlamak gerekirse devlet para transferlerini kontrol etmek istediği için tam koşulları sağlamadığından lisans talebini red etti.
Şimdi kahvehane de ki vatandaşta bunu düşünüyordu diyenler çıkabilir, elbette reel yaşama etkisi çok ufak olacaktır ama dünya üzerinde dönen e-ticaret sektörünün iş hacminin 2 trilyon dolar’a vardığı, Türkiye’de 100’ün üzerinde ülkeye ihracat bir ortamda hiç etkisi yok diyemeyeceğiz.
Öncelikli olarak çok büyük bir prestij kaybıdır, PayPal’ın en büyük iş ortaklarından E-bay’in Türkiye’yi Avrupa listesinden çıkartıp Orta Doğu ülkelerine koyması artık yurt dışında ki algıyı net bir şekilde ortaya koymaktadır. PayPal gibi bir sistemin ülkeden gitmesi profesyonel ve amatör olarak e-ticaret ile uğraşan herkesi etkileyecektir. Son zamanlarda Instagram üzerinden popüler olan ve ciddi hacimleri yaratan hesapların çoğu ödemelerini PayPal üzerinden gerçekleştiriyordu. Vergisel olarak ciddi bir kayıp yaratıyor ama mikro-işletme olarak bakılan küçük şahıs ticaretleri için yeni bir güvenli ödeme aracı bulmaları gerekecektir.
İnternet dünyasın da ki Türk kullanıcısı için en kritik noktalardan biri ödeme sistemi seçerken en önemli kıstas güvenilir olmasıdır. Bu konuda PayPal’ı tartışmaya bile gerek yok. Paypal sadece Online alışveriş ödeme ve para gönderme sistemi olarak görmemek lazım, aynı anda yayınladığı raporlarla Türk pazarı hakkında önemli istatistiklerde verebiliyordu. PayU, BKM Ekspress gibi yerlide olan alternatifler var ama alışkanlıklarını zor değiştiren bir millet olarak PayPal eksikliği hissedilecek.
Türk e-ticaret yatırımcılarını gelecekte bekleyen en büyük sorunların biri imaj kaybı olacak gibi görünüyor. Yerel piyasada çok fazla başarısız ve dolandırıcı çıkabilen internet siteleri var, bu sebeple insanların kredi kartı bilgilerini PayPal olmayan tanınmamış sitelerde paylaşmakta çekinebilir bu sebeple bir çok e-ticaret girişimi etkilenecektir. Ülkemiz de e-alışverişi cazip kılan en önemli faktör “kampanya” ve “bedava kargo” olduğundan mevcutta popüler olan alışveriş yerleri daha da cazip hale gelecektir, rekabet ortamı kısa vadelide olsa azalacaktır.
Peki ne olacak? PayPal Türkiye pazarını orta-uzun vade de tekrar kazanmak için devlet ile ortak yol bulacaktır, sonuçta orası bir şirket kazandığı paraya bakar, karlı gördüğü sürece Türkiye’yi pazarını bırakmaz.