home Bakılası Öneriler, Finans, Yazdı & Yorumladı Reçete: KOBİ Ticari Alacak Sigortası

Reçete: KOBİ Ticari Alacak Sigortası

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafınca geçtiğimiz günlerde duyurusu yapılan KOBİ’lere yönelik devlet destekli ticari alacak sigortası konusunu yakında birçok yerde görmeye ve araştırmaya başlayacağız. COVID-19’un günlük hayatımıza olan etkilerini her alanda hissetmeye başlıyoruz. Bunun ilgili COVID-19 ve “Siyah Kuğu” mantığı yazımı okumanızı herkesin kendi öngöremediği risklerini alması adına öneririm.

Tüm Dünyayı her alanda durma noktasına getiren corona virüsünün yol açabileceği finansal ve ekonomik risklere karşı firmalara rahat nefes aldırması beklenen KOBİ Ticari Alacak Sigortası hakkında ihracatçılara yönelik Alacak Sigortası yazımızda epeyce detay vermiştim, konuyu tam kavramak adına okumanızı tavsiye ederim.

KOBİ Ticari Alacak Sigortası Nedir?

Eskiden kurumsal şirketler dahil çalışma kültürümüzde satın alma departmanı gibi kavram yok denecek azdı. Rekabet koşullarının ve maliyetlerin artması sonrası para satarken değil, alırken kazanılır prensibi öne çıkmıştır. Sadece Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde değil tüm Dünya’da çok özellikli ve rekabetsiz ürün satmıyorsanız peşin satmam neredeyse imkansızdır. Alıcı doğrudan vade ne kadar veriyorsun sorusunu sorar.

Şirketlerin vadeli satışları eğer garanti değilse (teminata bağlanmamış), yani peşin satılmamış, POS’tan geçmemiş ve Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) üzerinde değilse her zaman risk vardır.  Özellikle tüm ekonomik sistemi zorlayan bir riskin olduğu bir ortamda yapılan vadeye bağlı nakit akış planlaması büyük ihtimalle doğru olamayacaktır.  KOBİ ticari alacak sigortası şirketleri alıcının iflas ya da konkordato ilan etmesi, tasfiye durumuna geçmesi ve bir çok farklı hukuki durumlarda korumak amacıyla oluşmuş bir sigorta sistemidir.

Nasıl KOBİ Ticari Alacak Sigortası Yaptırabilirim?

Tüzel kişilere (şahıs şirketi, adi ortaklık vb. dâhil, basit usule tabi vergi mükellefleri hariç) yapmış olduğunuz vadeli satışları satışlarınızı yaptığınızı firmaları her ne kadar eskiden tanıyor olsanız bile; analiz edip, finansal durumlarını izleyerek şirketinizin risk yönetimine doğru yönetmelisiniz.

Devlet destekli KOBİ ticari alacak sigortası sistemine 16 adet sigorta şirketi üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz. Bu şirketler; Halk Sigorta, Ziraat Sigorta, Güneş Sigorta, Ak Sigrota, Anadolu Sigorta, Quick Sigorta, Mapfre Sigorta, Neova, Eureko Sigorta, Allianz, Şeker Sigorta, Axa Sigorta, Bereket Sigorta, Magdeburger Sigorta, Euler Hermes ve Sompo Japan Sigorta’dır.

İlgili sigorta şirketinde poliçe yaptıktan sonra sigortalamasını yapmak istediği alıcının bilgilerini alıcı başına 10 TL sorgulama yansıtacaktır, eğer teklif poliçe kabul olursa devlet desteği kapsamında bu 10TL ücretin alınmayacağı belirtilmektedir. KOBİ ticari alacak sigortası prim oranlarının örnek tablo olarak aşağıda paylaşıyorum. Türkiye’de ortalama vadenin 4-5 ay olduğunu düşünürsek %0.5 (binde 5) gibi prim oranı oldukça makul görünmektedir. Yazının en altına hasar sürecinde alacak tahsili şemasını ekliyor olacağım, fatura vadesinden sonra 60 gün bekleme süreniz oluyor. Bu 60 gün içerisinde tazmin başvurusu yapmanız önemlidir. Tazminin onay ve ödeme süresi 4-5 ay gibi bir zaman alabilir. Bu sebeple finansal planlama yaparken bu hususlara dikkat etmenizi önemle tavsiye ederim.

Kaynak: alacaksigortasi.gov.tr

KOBİ Ticari Alacak Sigortası Tercih Değil Zorunluluk Olmalıdır

İşletmenin nakit akışına göre ticari kredi kullanmak tercih ve planlanmaya bağlıdır. Fakat bir kredinin alacağını sigortalaması tercih değil zorunluluk olması gereklidir. Basit örneklem yaparsak; tırnaklarınızla kazıyıp kazandığınız gözünüz gibi baktığınız “0” km arabaya kasko yaptırmamak ya da mangala giderken yanınızda çakmak / kibrit almamak gibi özetleyebiliriz. Geleceğin bankacılık sisteminde alacak sigortası çok etkili olacağı kaçınılmazdır.

Sağlıklı günleri görmemiz dileğiyle KOBİ ticari alacaklarını sigortası isteyen tüm firmalara alacaksigortasi.gov.tr internet sitesini incelemesini tavsiye ederim.

Kaynak: alacaksigortasi.gov.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir