home E-Commerce & Web, Yazdı & Yorumladı Koltukları Sıkı Tuttun Yapay Zeka Kapıyı Kırdı

Koltukları Sıkı Tuttun Yapay Zeka Kapıyı Kırdı

Matrix filmi 1999 yılında ilk çıktığında Neo’nun kırmızı hapı tercih etmesiyle izlediğimiz ve oldukça uzak görünen çokça metafor bugün hayatımıza dahil oldu ve her gün yeni gelişmelerle dahil olmaya devam ediyor. Yapay zeka, İngilizcesi Artificial Intelligence (AI) olan kavramının çıkış noktası İkinci Dünya Savaşı’na kadar dayanıyor olsa da bugün bizim kavradığımız anlamıyla çıkış yapması 1990’ların sonlarını bulmuştur.

Duymayanlar için yapay zeka çok basit anlamıyla tam ya da yarı olarak bilgisayar kontrollü altında ki yazılımın insan zihni gibi düşünmesini sağlaması, kendi kendine öğrenmesidir. İnsan beyni taklit ederek bilişsel süreçlerini geliştirilmesine bağlı olarak yazılımlarını ve sistemlerini geliştirilmesini sağlar.

Yapay zeka, cep telefonlarımızda yer alan İOS Siri, Google Assistant ve Microsoft Cortana gibi sanal asistan desteği uygulamalarıyla (mesaj yaz, takvime ekle vb.) basite indirgeme algısı yaratılıyor olsa da asla basit değil tam tarsine zihinleri zorlayıcıdır. Yapay zekanın detaylı açıklaması, tarihçesi vb. konulara detaylı girip asıl konuyu dağıtmak istemiyorum.

Başlıkta okuduğunuz üzere artık sahip olduğunuz mesleklere daha sıkıca sarılmanın vakti geldi. Kendinizi geliştirmeniz ya da yeteneklerinize alternatif yaratma vakti geldi. Yapay zeka ilerlemesi uzun yıllardır yazılan bir konu ama son zamanlarda alınan sonuçlar gösteriyor ki beklenin ötesinde 7/24 bizi çok hızlı izliyor, takip ediyor, anlıyor ve öğreniyor!

Öncü Yapay Zeka Örneği: ChatGPT

Belki duyanlarınız olmuştur, “ChatGPT: Optimizing Language Models for Dialogue” isminde sohbet botu 30 Aralık 2022 tarihinde yayın hayatına başladı. ChatGPT bilişim dünyasında kısa süre içinde yarattığı füze etkisi çıkışıyla dikkatlerini üzerine çekti. Instagram, Facebook vb. popüler sosyal medya platformlarının 2 ayda ulaştığı abone sayısına sadece birkaç gün içinde ulaştı.

Yapay zeka botu ChatGPT, sohbet tabanlı bot olup sorulan sorulara ya da gelen isteklere gerçek insanlar gibi yanıtlar verebiliyor. 2015 – 2021 yılları arasında BİZİ takip ederek, BİZLERDEN öğrendiklerini bize anlamlı ve akıcı cümlelerle kurgulayıp gelen soruları cevaplıyor.

Open AI ürünü olan bu bot 2015 yılında girişimcinin yakından tanıdığı site olan Y Combinator’ın başkanı Sam Altman önderliği Elon Musk gibi yatırımcıların desteğiyle 1milyar USD ile yola çıktı. Yetenekleri sadece basit sorular değil, senin yerine kod yazmak, öykü & hikaye kurgulamak, yol planı oluşturmak, yemek tarifi vermek, çevirmenlik yapmak, taslaklar hazırlamak vb. bir çok görevi yapabiliyor.

Mesleklerin Evrimine Yol Açabilir

İlgi çekmek amaçlı yazılan “Yeni Google” başlıkları için bence çok erken. Şimdilik Google’ın yerini alamaz ama burada ki kritik ve bizi ilgilendirmesi gereken nokta bu teknolojinin 6 yıl gibi kısa bir zamanda sıfır noktasından bu noktaya geliyor olmasıdır. 1990’larda web1.0 ile başlayan Internet yolculuğu 2020 yılı itibariyle Internet tabanlı merkezi olmayan ve kendini kısmen yönetebilir web4.0 dünyasına ulaşmış bulunmaktadır. Yazılımlar artık kendi kendini geliştirebilir duruma gelmiştir.

Çok daha uzun yazabilirim ama biz okumayı sevmiyor ve hazır balık seviyoruz. Bu yüzden mesajı uzatmadan verelim. Değerli arkadaşım, kardeşim, ağabeyim, ablacığım sosyal medya ile arana acil bir mesafe koyma vakti çoktan geldi. Sen Insta’da o reels diğer reelse atlarken 7/24 senin işine göz dikmiş yazılım arka planda üstüne katarak öğrenerek geliyor. 5-6 yılda sıfırdan gelip 10sn içinde öykü yazabilen bir teknoloji muhtemelen 10 yıl içinde nereye gelecektir hayal et ve izle.

Tabi ki yapay zeka her mesleği yapamayacak, ama daha emekleme aşamasından yürüme aşamasına geçtiği anda bile milyonlarca insanı işsiz bırakabilecek yeteneğe ulaştı. Günün sonunda her iş veren maliyete bakar, 10 kişinin yaptığı işi 2 insan ve yapay zeka ile yapabiliyorsa seçimi 7/24 çalışacak, yemek-sigara molası olmayan, trendyol vb. sitede takılmayacak bir personeli tercih edecektir.

İnsan olduğunu unutma “Farkında Ol”

Benim uzmanlık alanım psikoloji ya da kişisel gelişim değil. Farklı konuları düzenli şekilde okumaya özen gösteriyorum. Bu yazının tek amacı robotun ya da yapay zekanın reklamını yapmak değil, sadece farkındalık yaratmak.

Bu yüzden beynini salağa çeviren adı sörf olan boş boş sosyal medya tuzağına düşme. Unutma sosyal medyanın arkasında da benzer yapay zeka var, yazılım senin neden hoşlandığını ve hangi içeriğin ilgini çekeceğini sana özel oltalıyor ve avlıyor.

İnsanların çoğu zaman (ben dahil) hayatının %90’nı farkına varmadan otomatik pilota alıp yaşayan canlıdır. Oto pilotan çıkıp FARKINDA olmak biz insanları hayvanlardan ayıran en temel özelliktir. Hayatın oto pilotta olan akışını 30dk durdur ve sakinleş. Her anı kıymetli olan zamanını nelere harcıyorsun düşün.

Hayatının farkında ol, hayatını planla. Otonom olmaktan kurtul yeni bir iş öğrenmen gerekiyorsa hayatını planla. Artık elin oğlu değil, elin robotu senin aramalarından, senin yazdıklarından ve senin hareketlerinden öğrendiği her şeyi sen yapmazsan o yapabilecek konuma geldi. Boyunuz kulağa geçmeden sen farkında ol!

Merak edenler için ChatGPT deneyimim gösteren birkaç basit örnek aşağıdadır.

One thought on “Koltukları Sıkı Tuttun Yapay Zeka Kapıyı Kırdı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir