Uygulama tanıtmak akışkanlığım yoktur, fakat TRT Dinle gibi özel projelerin duyulması ve büyümesi gerekiyor. Şehirler arası yolculuk harici en son ne zaman TRT Radyo dinlediniz diye soru sorsam, emim ki her yüz kişiden doksan dokuzu hatırlamayacaktır. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu güzel işler yapmaya başladı; TRT Dinle, TRT Arşiv uygulamasını (applikasyonu) kullandıkça ve TRT 2 kanalını izledikçe TRT’nin 1964 yılından bu yana gelen kültür ve arşiv gücünü hissediyorsunuz.
Bu yazıyı tüm siyasi görüşlerden izole olarak okumanızı rica ediyorum. TRT bu ülkenin en kıymetli değerlerindedir, nadir izlesem de TRT 1 halen TV favori listesinde 1. ve TRT 2 halen 2. sırada kanaldır. TRT Dinle 3 Ağustos 2020 itibariyle yayın hayatına başladı, bende kendisiyle Kasım ayı içerisinde tanıştım. Tanıştığım günden beri iş yolunda gelip giderken Spotify üyeliğim olmasına karşın TRT Dinle’yi daha çok dinler oldum.
İçindekiler (Table of Contents)
Müzik platformları TRT Dinle, Spotify ve Fizy nedir?
Kullaklık takığ müzik dinlemek uzun yıllardır Türkiye’de popülerdir. 1990’lı yıllarda hayatımıza walkman vardı, 1990’ların sonu ve 2000’lerin başında CD’lerle müzik dinledik. Dijital müzik çağı 2000 – 2005 yılları arasında hayatımıza MP3 formatı ve MP3 çalarların cebe girmesiyle başlamış oldu.
Günümüzde herkesin beğenerek kullandığı Spotify, TRT Dinle, Fizy gibi dizüstü bilgisayardan, akıllı telefondan veya başka bir cihazdan milyonlarca farklı şarkıya anlık erişim sağlayan dijital müzik hizmetleri nasıl başlamıştı?
Spotify 2006 yılında kurulmuş ve 2008’de hizmete başlamış ve 2011 yılından sonra çok hızlı şekilde büyümüştür. Türkiye’nin diğer bir gururu Fizy ise 2008’de kuruldu ve aynı sene The New York Times gazetesi tarafından “Yeni yılda denenmesi tavsiye edilen üç internet sitesi” başlığı altında tavsiye edildi. Her ne kadar 2010 yılında MÜYAP tarafından kapatılsa da yasal alt yapısını tamamlandıktan sonra tekrar açıldı ve 2011 yılında Turkcell tarafından satın alındı.
Gelelim assolistimiz TRT Dinle, henüz açıldığı 4 ay oldu şuan kaç kişiye ulaştı bilmiyorum ama indiren herkesin ortak yorumu genelde “TRT katılım payının işe yaradığını hisettim” oluyor. TRT Dinle çıkınca ben dahil neden şaşırıyoruz ilginç geliyor. Bizim TRT’imiz var, Sportify kuran adamlar daha doğum için planlamada bile yokken bu kurum Radyo Tiyatrosu yapıyor, Dünya’nın her yerinden 10’larca farklı kaliteli müzik dinletisi sunuyordu. Yani kurumsal kültürü gereği bu DNA’sında vardı.
TRT Müzik Şans Bekliyor
TRT Dinle uygulaması şuan emekleme aşamasında, elbette Spotify ile karşılaştırmak çok acımasızca olacaktır. Spotify’ın bugün piyasa değeri 30milyar USD’nin üzerinde 79 ülke ve 50’den fazla dilde yayın yapan 145milyon abonesi olan platformdur.
TRT Dinle öncelikle ücretsizdir, bu işin reklam kapağı kısmı. TRT Dinle’yi indirince içerisinde TRT Arşiv, TRT Radyo Tiyatroları, TRT Konserleri, Sesli Kitaplar ve onlarca TRT’ye ait podcastleri bulacaksınız. Google yokken Dünya Müziklerini ezbere bilen insanların yetiştiği TRT 2 ve TRT 3 vardı. Bu kanalların hazırladığı onlarca Pop, Rock, Blues, Jazz, Halk Müziği, Sanat Müziği vb. onlarca müzik listesine ulaşacaksınız. TRT Dinle’de muhtemelen Arabesk Rap tarzını sevenler bu tarz müzikleri bu platformda bulamayacaktır, zevkler ve renkler tabi ki tartışılmaz 🙂
TRT Dinle Geliştirmesi Gerekler Alanlar
İnsanların Spotify alışkanlığı gereği, TRT Dinle bazı özellikleri eklemesi gerekiyor. Öncelikle favori liste ve çalma listesi oluşturma kısmı daha gelişime açık alan. Ne kadar çok sosyal entegrasyonu olursa o kadar çok kullanıcı dostu olacaktır. Tabi ki müzik arşivini genişletmesi gerekiyor. Ücretiz bir hizmet olması sebebiyle, ne kadar bütçesi var bilmiyorum ama bütçesi el verdiğince telif hakkı alıp müzik arşivi genişletebilir.
Yerel telefon üreticileri ve mobil teknoloji şirketleri (Vestel, Casper, Turkcell, Turk Telekom, Vodafone ve inşallah yakında Oppo) ile görüşmeler sağlanmalı ve root yani başlangıçta telefonlara yüklenmesi sağlanmalı. Biz ne kadar çok dinlersek ve desteklersek TRT’den daha güzel projeler gelecektir. Çünkü bizim TRT’imiz var, TRT gibi kurum Dünya’da çok az ülkede var.